Jak se o prkénko starat, aby vám vydrželo co nejdéle.
Dřevo je živé. Na dřevo se musíme dívat po celou dobu jeho života, a to i ve formě kuchyňského prkénka, jako na živý kus přírody. Dřevo, i když například několik let pokácené a řádně vyschlé, reaguje na změnu vlhkosti tím, že se buď sesychá, anebo rozpíná a následkem toho mění tvar. Pokud toto sesychání a rozpínání překročí určité meze, dochází u kusů dřeva ke kroucení, či dokonce zcela nevratným změnám, jako je například prasknutí. Mírné změny tvaru anebo maličké trhlinky nás trápit nemusí, je to přirozené a je možné je vyplnit například včelím voskem. Zásadnějším změnám lze však pravidelným používáním a dodržováním několika jednoduchých zásad velmi snadno předejít.
Co nikdy s dřevěným prkénkem nedělat
Nepoužívejte prkénka k sekání a bourání masa
Pokud k tomu účelu prkénko či nabízený výrobek není výslovně určen, jedná se o produk určení výhradně ke krájení potravin. Sekání, či hrubé naklepávání masa by jej mohlo nevratně poškodit.
Nikdy prkénko nemyjte v myčce
Dlouhou dobu působící horká voda, agresivní čisticí prostředky a vlhkost z prkénka vymyjí ochranný olej, kterým je napuštěné, prkénko nasaje velké množství vody a může se zkroutit a popraskat.
Nevystavujte prkénko působení velkého tepla
Není vhodné ho vystavovat přímému slunečnímu záření, ani ho skladovat nebo sušit u zdrojů tepla, jako jsou např. radiátory, sporáky nebo trouby.
Na prkénko nepokládejte horké hrnce ani pánve
Vlivem prudké změny teploty se dřevo může kroutit a praskat.
Nenechávejte na prkénku dlouho zbytky zeleniny, masa apod.
Po skončení práce a omytí je lepší prkénko ihned neuklízet do zásuvky či police a nechat ho na vzduchu volně doschnout.
Nenechávejte prkénko dlouho na mokrém podkladu
Kuchaři často používají mokrou utěrku, aby jim prkénko neklouzalo. Z tohoto důvodu je většina prkének standardně vybavena gumovými nožičkami, které jsou ze spodní strany prkénka upevněny pomocí nerezových vrutů. Prkénko tak nikdy nezůstane stát ve vodě, a zároveň při práci neklouže po podložce.
A co naopak pro prkénko udělat
Co nejdříve po skončení práce očistit
Z prkénka odkliďte zbytky jídla, omyjte je vlhkým hadrem s běžným saponátem, případně krátce opláchněte horkou vodou a lehce celé osušte tak, aby na prkénku nezůstala stát voda. Pokud je třeba, prkénko lze například po krájení masa velmi dobře desinfikovat tím, že ho otřeme hadříkem namočeným v čerstvé citronové šťávě či bílém octě. Toto opatření nám též pomůže zajistit, že se nám při příštím použití prkénka pachy a chutě dříve krájených potravin nedostanou do nového jídla. Po skončení práce a omytí je lepší prkénko ihned neuklízet do zásuvky či police a nechat ho na vzduchu volně doschnout.
Jednou za čas ošetřit celé olejem
Aby nám prkénko opravdu dobře a dlouho sloužilo, je třeba jej jednou za čas důkladně z obou stran natřít olejem (nejlépe lékařským minerálním olejem, který je bezbarvý a zcela bez chuti, případně jakýmkoliv jedlým rostlinným olejem) a nechat vsáknout například do druhého dne. Prkénko ošetřujte v momentě, kdy je zcela suché. Napouštění bude mít největší efekt. Toto ošetření zajistí prkénku ochrannou bariéru pro vstup vody a navrátí dřevu jeho krásné živé barvy. Ideální by bylo provádět toto ošetření například každý měsíc.